Motorproblem bakom helikopterkrasch

Det var ett tekniskt fel som orsakade helikopterolyckan i Heby i slutet av juni 2005. En av motorerna fick inte tillräckligt med bränsle vilket mer än halverade effekten. Det konstaterar Haverikommisionen i sin rapport som alltså nu är färdig över två år efter olyckan.

Det var i juni 2005 som en man fick en helikopterresa i 100-årspresent av sin familj. Men resan slutade i katastrof.

När helikoptern lyft tre meter ovanför marken märkte piloten att motorerna inte gav full effekt. Eftersom det var mycket folk på plats bedömde han att det inte var lämpligt att landa och fortsatte då flygningen framåt och flög längs en gata. Först slog rotorbladen i trädkvistar och träffade sedan en lyktstolpe. Helikoptern sjönk, tog mark och landade till slut på sidan.

Nu har Haverikommission i drygt två års tid utrett vad som orsakat olyckan och om någon kan hållas ansvarig för den allvarliga händelsen som ledde till att den 100-årige mannen senare avled och fem personer skadade sig lindrigt.

- Det var en bränslespridare till ena motorn som sprutar in bränsle, som var blockerad. Man hade tappat nära halva effekten på ena motorn. Om bägge motorerna gett den effekt de skulle ge, så skulle helikoptern stigit rakt upp. Nu gick det inte att stiga på det sättet som det var tänkt, säger Sachari Havbrandt, den på Haverikommissionen som gjort utredningen.

Vem bär ansvaret för olyckan?

- När det gäller skuld och ansvar så är det inget vi på Haverikommissionen sysslar med. Vår uppgift är att ta reda på varför det hände, hur det hände och hur man kan undvika sådana här olyckor, säger Sachari Havbrandt på Haverikommissionen.

Polisutredningen är ännu inte avslutad och enligt åklagare Bengt Kulin i Västerås är det ännu för tidigt att säga om det  kommer väckas åtal.

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se