Huspriserna allt högre utanför Uppsala

Det blir allt dyrare att köpa villa i länets mindre kommuner. De senaste fem åren har priserna stigit betydligt mer där än i Uppsala. Det framkommer i en sammanställning som ekot har gjort. Tierp är den kommun i länet där kvadratmeterpriset stigit allra mest.

Husen i Tierps kommun har blivit betydligt dyrare under de senaste fem åren och kvadratmeterpriset har ökat med 53 procent under samma period vilket gör att Tierp ligger i topp på länets prisutvecklingslista. Därefter kommer Heby och Östhammar med vardera 47 procents ökning av kvadratmeterpriset.

Sämst utveckling har husen i Uppsala kommun med 28%.

Många unga familjer flyttar ut från stan för att de inte har råd med de priser som finns där och hittar då hus i orter på pendlingsavstånd från landets största städer. Det visar sammanställnigen som Ekot har gjort och resonemanget känns igen bland mäklare som Upplandsnytt har pratat med.

Malin Dannersten har flyttat från Stockholm till Enköping och funderar nu på att bygga hus där:

- Det är mysigt med tomt och så. Sen är det många som bor i Stockholm och betalar dyra pengar för lägenheter som man kan köpa ett hus för samma pengar utanför som de köper lägenheter för. Så det är mycket det faktiskt, förklarar Malin Dannersten.

Tittar vi på hur mycket de olika kvadratmetrarna kostar runt om i länet så finns hittar vi de billigaste husen i Heby, Älvkarleby och Tierp och dyrast i Uppsala och Knivsta.

Reporter:
Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se