Uppland ska bli "Dragon Land"

Uppland, Gästrikland och Dalarna kan i framtiden komma att ingå i ett nytt stort attraktionsområde för utländska turister och företag. Området går idag under arbetsnamnet ”Dragon Land”. Bakom idén ligger den kinesiske affärsmannen Jingchun Li, som idag bygger Dragon Gate i Älvkarleby.

-Vi vill marknadsföra dom kinesiska och svenska turist attraktionerna i området tillsammans, allt under namnet ”Dragon Land”, säger Erland Ågren, idag platschef på bygget av Dragon Gate.

Under måndagen träffades representanter för Regionförbundet, Länsstyrelsen och Älvkarleby kommun tillsammans med Erland Ågren för att bland annat prata om idén med ”Dragon Land”. Meningen är att Regionförbundet ska hjälpa till med att föra samman turismnäringen med idéskaparna och utveckla området så att man kan locka hit turister och företag från andra länder, främst från Kina.

Området som det pratas om är i nuläget Uppland, Gästrikland och möjligen också angränsande delar av Dalarna. Det hela är inte klart än, men tanken är att man ute i Europa och i Kina tillsammans ska marknadsföra området som ett ”Dragon Land” och göra reklam för de redan befintliga turistasttraktionerna samt nya attraktioner som kinesiska investerare kommer att bygga upp.

-Vi har intresssenter ifrån Kina som vill bygga mer inom ”Dragon Land”, säger Erland Ågren.

Arne Sandemo är ordförande i Regionförbundet i Uppsala län.

-Vi vill medverka för att utveckla det här, vi ser det här som en stor möjlighet att utveckla turistnäringen i hela länet, säger Arne Sandemo.

Reporter: alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".