Övergångställe i Heby tas bort

Fotgängare som går över på övergångsställen invaggas i falsk trygghet, det tycker Vägverket som nu arbetar med att öka säkerheten, genom att ta bort övergångsställen.

Fler och fler orter blir nu av med sina övergångsställen, men någon undersökning över hur det har gått på de ställen där övergångsställen tagits bort har inte gjorts.

-Nej, det har inte gjorts någon sådan undersökning för att se vad har hänt på de övergångsställen som togs bort i samband med den här lagändringhen år 2000, säger Thomas Lekander som är olycksanalytiker på Vägverket.

Sen år 2000 har man systematiskt tagit bort övergångsställen över hela landet. Nu är det Hebys tur. De övergångsställen som blir kvar har man försökt förbättra, måla dit nya ränder i körbanan, på vissa håll har man sänkt hastigheten till 30 km/h och här och var även satt upp trafikljus. Men där övergångsställena tagits bort är det inte alltid så genomtänkt. Joakim Rudklint, trafikansvarig i Heby kommun minns hur det var då en rad övergångsställen togs bort i Malmö, där han bodde tidigare:

-Jag vet ju precis hur det var när man tog bort övergångsställen i Malmö, det var ju hårt trafikerade vägar med kanske 4 eller 2-filiga vägar och där behöll man refugerna. Och där har det hänt olyckor, det vet jag ju om. Det som har varit gällande i Sverige på senare tid är ju att ta bort övergångsställen så att man inte invaggas i falsk säkerhet, säger Joakim Rudklint.

Men på Vägverket tycker man att det säkrare att korsa gatan utan övergångsställen.  Thomas Lekande, olycksanalytiker på Vägverket igen:

-Vid normal övergång över gatan där det inte finns övergångsställe där ser man sig för, där är man extra mer vaksam, betydligt mer vaksam än om du passerar på ett övergångsställe, säger Thomas Lekande, olycksanalytiker på Vägverket.

Julia Eliasson, boende i Heby, nordväst om Uppsala, där man inom kort kommer att ta bort flera övergångsställen är förvånad över att man på Vägverket tycker att trafiksäkerheten för fotgängare höjs om man tar bort övergångsställen:

- Jag tycker att det är helt fel. Jag förstår inte hur man tänker . Jag har två barn, varav en är 5 år så jag brukar säga till min flicka att gå över gatan bara på övergångsställen. Så hur ska ni göra nu, ska ni gå längre bort för att gå över gatan på ett annat övergångsställe? , säger Julia Eliasson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".