Våldtäktsdömd man fick rätt i HD

En 56-årig våldtäktsdömd man från Uppsala har nu fått rätt i Högsta Domstolen, HD. Mannen anser att han inte fått höra de vittnen han ville i Svea Hovrätt, och efter dagens beslut i HD måste hovrätten ta om fallet.

Den 56-åriga mannen dömdes ursprungligen i Uppsala Tingsrätt till 3 års fängelse för våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Under 2003 och 2004 ska mannen ha flera gånger ha utsatt två unga flickor som var bekanta till hans familj för sexuella övergrepp.

56-åringen, som hela tiden nekat till anklagelserna, överklagade tingsrättens dom till Svea Hovrätt, och i överklagandet begärde han att sex nya vittnen skulle höras i fallet. Enligt mannen kunde de nya vittnena bekräfta att de två flickorna fantiserar. Men hovrätten ansåg att vittnena inte behövde höras, och mannen fick sen samma dom i hovrätten som i Uppsala Tingsrätt.

Efter domen i Svea Hovrätt överklagade alltså mannen ytterligare en gång till Högsta Domstolen, HD. Idag kom domen i HD som ger mannen rätt och anser att Svea Hovrätt inte kunde säga nej till att de nya vittnena förhördes i rätten. Målet kommer därför att tas om i Svea Hovrätt, men mannen kommer att fortsätta sitta häktad.

Erik Möller
erik.moller@sr.se