Nya E4:an öppnas efter decennier av planering

I och med öppnandet av nya E4:an realiseras en 50 år gammal idé.

Byggnadschef Ernst Adler presenterade en trafikledsplan 1951. I den stog att rikshuvudvägen troligen skulle dras öster om Vaksala kyrka. Och Adler fick ju rätt, men först 55 år senare.

Ett tag fanns så mycket som 27 olika alternativa dragningar av E4:an. År 1992 enades de borgerliga partierna om den dragning som är nu, men det fanns också motstånd som gjorde att byggandet dröjde Bland annat bildades enfrågepartiet Stoppa E4 Väst.

- Det har naturligtvis hindrat och dragit ut på tiden mer än vad det hade behövt, men allt har ju talat för den här lösningen, och nu har den kommit till stånd, säger det moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg.

Men en som inte håller med är Hans Eklund. Han var ordförande i föreningen Aktion Rädda Vendel som också samarbetade med Stoppa E4 Väst.

-Det här är ett hårt slag mot Vendel, det är många som lider av den här vägen, säger Hans Eklund.

Men en vägdragning drabbar ju alltid någon?

-Jo det är klart, men man måste välja det alternativ som ger mest nytta och minst skada, det har man inte gjort i det här fallet, säger Hans Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista