Miljoner för sjukskrivna förblev outnyttjade

Försäkringskassan i Uppsala län tvingas betala tillbaka 10 miljoner kronor till staten - pengar som egentligen behövts för att hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet - men som man inte hunnit göra av med under året som gått.
- Det är ju tråkigt att vi har flera långtidssjukskrivna där vi inte har utredningarna klara, säger Kerstie Lindh, enhetschef på försäkringskassans Uppsalakontor. Försäkringskassan i länet har fått 34 miljoner kronor av riksförsäkringsverket på ett konto för arbetsrehabiliterande åtgärder. I första hand är det här pengar som skulle ha använts för att köpa in utredningar av långtidssjukskrivna för att se vilken hjälp dom behöver, men också för att betala för arbetshjälpmedel, för sjukgymnastik och för att på olika sätt hjälpa sjukskrivna att komma tillbaka till yrkeslivet. Men när året nu är slut kan man konstatera att tio miljoner, det vill säga nästan en tredjedel av pengarna, inte har använts. och dom går inte att spara och använda senare, utan återgår till riksförsäkringsverket. Men det finns långtidssjukskrivna som dom här pengarna skulle ha kunnat användas för att hjälpa. Att pengarna ändå inte använts hänger ihop med de höga sjukskrivningstalen. Försäkringskassorna i länet har helt enkelt haft mycket att göra. Dessutom är en onormalt stor del av den egna personalen sjukskriven, och det i samband med ett nytt trilskande datasystem har gjort att personalen inte hunnit med. - Vi har många sjukskrivna och antalet har ökat under året. Vi ligger inte riktigt i fas så att vi gjort utredningar som innebär att vi är klara att göra köp av producenter utanför vårt område, förklarar Kerstie Lindh på försäkringskassans Uppsalakontor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista