Tunåsen - från sjukhem till bostadsrätter

Det omstridda sjukhemmet Tunåsen i Uppsala är sedan en tid tillbaka under byggnation - för flera år sedan skrev 16 000 personer på protestlistor för att bevara sjukhemmet.
- Tunåsen var tidigare ett sjukhem som nu byggts om till en vårdavdelning med 44 platser och sedan så kommer vi att bygga en bostadsrättsförening med 49 lägenheter, säger Håkan Lundkvist som är projektledare på JM som håller i bygget. Redan 1997 beslutade kommunfullmäktige att lägga ner sjukhemmet - något som ledde till en folkstorm. Men trots närmare 16 000 namnunderskrifter blev det ingen folkomröstning om att bevara sjukhemmet - ena långhuset blev istället en form av vårdboende, resten ska bli bostadsrätter där det nu pågår visningar. Sedan två månader tillbaka pågår rivningsarbetet i huset, där allt ska bort. Längst ner i källaren fanns förr rehabiliteringsbassängen som stängdes så sent som förra sommaren - nu är det bara betongen kvar - på väg att bli parkeringsplatser. Om allt går enligt planerna ska de nya bostadsrätterna vara klara för inflyttning om drygt ett år och redan idag är hälften av dom upptagna, trots höga insatser. 1 190 000 kronor är insatsen för en trea, och då hamnar månadskostnaden på 4800 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista