Nya E4 är nu invigd!

Invigningen av nya E4 är avslutad vid Tierps trafikplats. Där fanns bland andra infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och Uppsala läns landshövding Anders Björck.

Det kom busslast på busslast med åskådare till Tierps trafikplats vid nya E4. Ett jättelikt bullbord var upplagt.

- Du förstår väl varför vi är här? Nya E4! säger två damer från Tierp till vår reporter på plats. Vi tog bussen ut, och nu har vi fått kaffe och bullar.

Är ni förberedda på en timmes tal?

- Ja, vi är väl det. Fast det är lite blåsigt, men det är toppenväder ändå. Det är stort det här. Vi har väntat på den i femtio år, som ni sa på radion i morse.

Ska ni åka vägen idag?

- Nej, det har vi inte tänkt. Vi får se. Vi har kanske turen att göra det en annan dag, säger damerna.

Ett tusental Tierpsbor fanns på plats vid Tierps trafikplats för att bevittna invigningen. Det var många som talade: politiker, landshövdingar och generaldirektörer.

- Det här är viktigt både för den lokala omgivningen och för Sverige nationellt. Det här är en viktig väg för att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor och dödsolyckor i det här området. Det har också till syfte att få en bättre fungerande arbetsmarknadsregion så det blir ett bra flöde för människor och företagare, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson om nya E4.

Vad säger du om rapporteringen att E4 gjorts för smal?

- Jag har svårt att säga något om Vägverkets val här, men det handlar ständigt om att hitta en effektivitet i förhållande till vägstandard och säker väg. Den bedömningen utgår jag från att Vägverket har gjort, säger Torstensson.

Strax före kl 11.30 knöt infrastrukturminister Åsa Torstensson och stf generaldirektör på Vägverket, Lena Eriksson ihop två stora banderoller som fick gestalta norra och södra delen av nya E4.

Men det är inte alla som är glada åt den nya vägen, Gerd Gustafsson har hamnat 47 meter ifrån den nya vägen. Den kulle där familjen tidigare satt svala kvällar, tänker man inte använda mer:

- Det är inte bara vi som är drabbade, det lär vara runt femhundra längs vägen. Det värsta är ändå hur det har varit i 18 år, det är sprängningar och sprickor och översvämningar, det går inte att beskriva. Det kan kännas bittert, men nu är vägen här. Nu får man gilla läget.

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se 

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se