Skärpt dom för Uppsalapedofil

Svea Hovrätt skärpte idag domen mot den femtioårige man som i början av juli, i ett mycket uppmärksammat fall i Uppsala, dömdes till 14 års fängelse för bland annat ett stort antal sexuella övergrepp mot sin dotter. Mannen hade överklagat tingsrättens dom och ville ha sänkt straff.

Den femtioåriga mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till maxstraffet fjorton år för över 150 sexuella övergrepp mot sin dotter. Mannen hade också förgripit sig på en av dotterns vänner, och filmade en stor del av övergreppen. Övergreppen på dottern pågick under flera år, och började när hon var så ung som tre-fyra år.

Hovrätten delar i stort tingsrättens bedömnning, men skärper också två delar av domen. För några av de övergrepp mot dottern som skedde innan 2005, dömer hovrätten även mannen för grov våldtäkt - eftersom man menar att mannen genom att droga dottern försatt henne i vanmakt. I tingsrätten dömdes han enbart för grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Och hovrätten skärper också domen för ett tillfälle där mannen filmat ett övergrepp mot dotterns vän. För det tillfället döms han till GROVT sexuellt övergrepp mot barn, eftersom hovrätten menar att mannen visat särskilt råhet genom att droga barnet innan.

Men straffet blir det samma i hovrätten som i tingsrätten, 14 års fängelse. Även skadestånden blir lika stora, mannen ska sammanlagt betala runt 800 000 kronor i skadestånd.