Åklagare redo för beslut om bussolyckan

Åklagaren behöver inte invänta haverikommissionens rapport för att besluta om chauffören till olycksbussen ska åtalas eller inte. Det beslutade Uppsala tingsrätt idag. Det var i februari som sex personer omkom i bussolyckan i Rasbo, då två bussar kolliderade.

Det var busschaufförens försvarsadvokat som begärt att åklagaren ska invänta haverikommissionens rapport.

Kammaråklagare Pär Andersson ser ingen nytta med att vänta på rapporten.

- Som jag förstått haverikommissionen så prövar de inte ansvar och skuld. De tittar mer på rekommendationer för bussbolag och Vägverket, och om de ska vidta några särskilda åtgärder. De rekommendationerna har ingen betydelse för frågan om åtal eller inte, säger Pär Andersson. 

Det var efter att ha läst förundersökningen som försvarsadvokaten Anna Ling begärde att även haverikommissionens rapport ska vara klar innan åklagare fattar beslut om chauffören ska åtalas eller inte. Tingsrätten, som avgjorde saken idag, avvisar alltså den begäran.

Beslut om åtal i nästa vecka

Först nästa vecka väntas åklagaren Pär Andersson fatta beslut om det blir ett åtal mot chauffören eller inte. Hade man tvingats vänta hade till exempel vittnesmålen försämrats, menar han.

- Det är så att ett eventuellt åtal till hög grad kommer bygga på vittnesuppgifter. Det är ju så att haverikommissionen redan kommit fram till att det inte var några tekniska fel som orsakade olyckan. Skulle vi då vänta på haverikommissionens slutliga utredning, så försämras vittnesmålen ju längre tid som går, säger kammaråklagare Pär Andersson.

 

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista