Nytt bygge möter blandade reaktioner

Just nu arbetas det intensivt med förslaget om att bygga ungefär 4000 nya bostäder i Bergsbrunna/Sävjaområdet i Uppsala. I går kväll fick de boende i området återigen tycka till under ett möte på Sävjaskolan.

Det återstår att se vad det blir av det hela, en stor markägare har sagt att denne inte kommer att sälja sin mark och på mötet i går sa Liv Hahne att kommunen inte kommer tvinga någon att sälja. 

- Det är nog svårt att undvika en utbyggnad, men jag har svårt att tänka mig den våldsamma utbyggnaden man förespråkar här. Det sa Kjell Pernestål, en av de 60-tal boende som kom till mötet. De ställde många frågor efter gruppernas presentation. I går och i dag jobbar två grupper på tre män vardera med att ta fram olika förslag. En tågstation ska placeras antingen norr eller söder om Bergsbrunna och däromkring ska runt 4 000 bostäder byggas. En av de aspekter grupperna måste tänka på är bland annat smarta trafiklösningar och hur man bevarar natur- och kulturvärden. Det är en snabb process, men det ser inte arkitekterna och samhällsplanerarna Hans Gillgren och Ulf Ranhagen som något större problem.
- I grunden fångar man nog problematiken ganska snabbt, säger de.

En fråga som engagerade de boende var om man ska prioritera åkermarken öster om Bergsbrunna eller skogsmarken i Lunsen, och här gick åsikterna isär bland de boende. Ingrid Drevin bor i Bergsbrunna.
- De kommer alltmer uppgifter om att åkermarken blir allt värdefullare i framtiden så vi kan inte fortsätta att bebygga den, säger hon.

I kväll hålls ett nytt möte med de boende.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".