Nya riktlinjer för SDs kommunpolitiker

Sverigedemokraternas kommunpolitiker ska driva invandringsfrågan hårdare, och bli tydligare överlag. Partiledningen har nu tagit fram riktlinjer för kommunpolitiken.

Upplandsnytt har tidigare berättat om hur länets Sverigedemokrater inte varit särskilt aktiva i kommunfullmäktige, och att få av dem drivit partiets profilfråga, invandringen, sedan valet förra året. Nu ska partiets medlemmar därför få mer stöd, menar Jonas Åkerlund, presstalesman för Sverigedemokraterna.
- Vi upplever ett behov av ökat stöd, säger han.

Jonas Åkerlund säger att det är väldigt många av partiets kommunpolitiker som hört av sig och och frågat vad partiet egentligen tycker i olika frågor, och man har tydligt märkt av att många av medlemmarna verkar vara ovana vid att jobba politiskt. Det har märkts i Uppland där de invalda Sverigedemokraterna inte visat någon större aktivitet.
- Överallt är vi inte ovana, men på vissa håll är vi det, säger Jonas Åkerlund.

Det här ska nu partiet råda bot på, för i helgen ska nya riktlinjer klubbas igenom för partiets kommunpolitik. Riktlinjer som visar en hårdare hållning i invandringsfrågan. T ex slopade stöd till invandrarföreningar, avskaffande av hemspråksundervisningen, bidrag till personer som vill återvända till sitt hemland, och så fortsätter listan.

Partiets kommunpolitiker måste bli tydligare med vad de står för och invandrarfrågan är partiets viktigaste fråga. Sverigedemokraten Kjell Holmgren sitter i kommunfullmäktige i Älvkarleby, och han tycker inte att han behöver någon hjälp från partiet.
- Det behövs väl inte tycker jag. Vi har gått på vår egen linje, vi vet vad vi vill. Tycker de att vi varit lite klena får de väl tycka det, jag vet inte vad de suttit och fått ihop för något, säger han.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".