Fängelse för värdetransportrån i Uppsala

Det blev långa fängelsestraff för två av dom fyra män som var inblandade i värdetransportrånet på Skolgatan i centrala Uppsala i höstas. Det står klart sedan Uppsala tingsrätt i dag meddelat dom i målet.
Det var den 21 oktober förra året som två män -23 respektive 24 år gamla -beväpnade med automatvapen -rånade en värdetransport utanför Nordeas kontor på Skolgatan i Uppsala. Polisen var snabbt på plats, det utbröt skottlossning, men rånarna kom undan. Efter idogt polisarbete kunde dock dom två rånarna plus ytterligare två inblandade gripas. Rånbytet på över två miljoner kronor hittades också. Uppsala tingsrätt anser i sin dom att 23-åringen och 24-åringen gjort sig skyldiga till grovt rån. 24-åringen som erkänt brottet döms till fem års fängelse och 23-åringen som nekat till brott döms till fängelse i 5 år och nio månader. Åklagaren ville också ha 23-åringen dömd för mordförsök - enligt åklagaren ska 23-åringen i samband att polisen kom till platsen skjutit mot polisen - men tingsrätten anser inte att det är belagt att så skett, åtalet ogillas därför. 23-åringen döms ändå för olaga hot för att med sitt skarpladdade vapen ha siktat mot poliserna. Den tredje inblandade en 22-åringen som åtalats för medhjälp till grovt rån friades av tingsrätten Den fjärde inblandade en 34-åring friades på åtalspunkten häleri men döms för bla vapenbrott till dagsböter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista