Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sd överraskat av valframgången"

Publicerat torsdag 18 oktober 2007 kl 17.00

Sverigedemokraterna överraskades själva av att de tog så många mandat vid senaste valet, och det är det som ligger bakom att de legat lågt i många frågor däribland profilfrågan invandringen. Det säger Helene Lööw, docent vid historiska institutionen vid Uppsala universitet, som reaktion på att partiet nu ska styra upp sina kommunpolitiker genom ett kommunpolitiskt program.

- Jag skulle föreställa mig att det kom som en liten överraskning för dem att de fick så pass många mandat som de fick i kommunfullmäktige. Det betyder en helt annan situation än tidigare. De gick från att vara ett oerhört marginellt parti till att vara det största partiet utanför riksdagen, säger Helene Lööw vid Uppsala universitet.

Upplandsnytt har berättat hur Sverigedemokraternas partiledning nu reagerat på att många av partiets kommunfullmäktigeledamöter, bland annat här i Uppsala län, inte varit särskilt aktiva sedan de valdes in. Många har legat lågt i profilfrågan invandringen.

Nu har partiet tagit fram nya riktlinjer för partiets kommunpolitik. Sverigedemokraten Kjell Holmgren som sitter i kommunfullmäktige i Älvkarleby, säger till Upplandsnytt att han inte tycker att han behöver hjälp från partiet.

- Vi vet vad vi vill vad det gäller invandrarfrågor och äldreomsorg och allt det här. Men tycker de (partiledningen) att vi varit för klena vad det gäller det får de väl ta upp det med oss, säger Kjell Holmgren.

När det gäller invandringspolitikern innebär de nya riktlinjerna en tydlig konkretisering. Till exempel slopade stöd till invandrarföreningar, avskaffande av hemspråksundervisningen och bidrag till personer som vill återvända till sitt hemland. Helene Lööw menar att det här kan göra den politiska debatten tydligare.

- Det betyder att frontlinjen har blivit betydligt klarare än tidigare. Det är i och för sig positivt ur debattsynpunkt för då finns det något konkret att förhålla sig till för de övriga partierna, säger Helene Lööw.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".