Svarta hyreskontrakt har minskat

Svarthandeln med hyreskontrakt har minskat i Uppsala. Det visar Fasighetsägarnas undersökning där man tittat på andrahandsuthyrning, lägenhetsbyten och bostadskön i Västerås, Eskilstuna, Örebro och Uppsala.

Sedan förra undersökningen 2005, har Uppsala minskat risken för svarthandeln. Det har skett på alla punkter förutom en: fler fastighetsägare i Uppsala har på senare tid fått frågan om att sälja förstahandskontrakt. Andreas Sjöberg är kommunikationschef på fastighetsägarna Mellansverige och den som gjort undersökningen. Enligt honom är det flest hyresvärdar i Uppsala som nån gång fått frågan att släppa ett hyreskontrakt mot betalning.

- Där toppar Uppsala med drygt 60 procent mot tidigare 42 procent. Men frågan avslöjar inte hur många gånger de fått frågan eller vilka belopp det handlar om.

Totalt sett har svarthandeln med hyreskontrakt minskat i Uppsala. Både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen tror att det beror på att fler hyreslägenheter byggts i Uppsala kommun på senare tid. Georg Hardt arbetar med bostadspolitik på Hyresgästföreningen.

- Finns det väldigt få lägenheter kan folk frestas till att erbjuda eller erbjudas pengar för att hantera de få lägenheter som finns. Bygger man fler lägenheter så minskar det trycket.

Svarthandeln med hyreskontrakt har minskat även i Örebro och Västerås, men båda städerna uppvisar fler tecken än Uppsala på att svarthandeln förekommer. Eskilstuna är ny i undersökningen och går därför inte att jämföra med siffrorna från 2005.

Monika Titor
monika.titor@sr.se