Markägare vill inte sälja

Uppsala kommuns planer på en utbyggnad av Bergsbrunna- och Sävjaområdet möter starkt motstånd bland markägarna. Alla utom en har skrivit under ett brev till kommunen, där de gör klart att de inte kommer sälja.

Roine Wall är en av de 25 markägarna i brevet. Han säger att ingen av dem är intresserad av några byggnationer.

- Vi är väldigt eniga ute i Söderby, Vallby och däromkring. Vi har ju bott där i generationer.

Tora Stenbeck bor på Bergsbrunna gård. Hon är ombud för gårdens ägare som också är den största markägaren i området.

- Nu blir vi plöstligt kallade till ett exploateringsmöte där vi ska sitta med och diskutera hur vår mark ska exploateras. Vi är ju inte ens intresserade av att sälja.

Under onsdagen gjordes en snabb namninsamling som sedan överlämnades till det moderata kommunalrådet Liv Hahne. Där gjorde alla utom en av markägarna klart att de inte tänker sälja. De anser också att kommunen varit mycket dåliga på att informera om byggplanerna, vilket har påverkat relationen mellan parterna.

Fredrik Wallin är planarkitekt på stadsbyggnadskontoret. Han säger att de trodde att de hade kontakt med flertalet markägare.

- Men vi hade inte en bra kontakt med de i ytterområdet. Det var dåligt och det har vi bett om ursäkt för. Vi försöker i bästa fall ha en kommunikation med markägarna.

Han vågar inte spekulera i om markägarna kommer att ändra sig i framtiden. Men för Tora Stenbeck som är ombud för Bergsbrunna gård råder ingen tvekan. Hon menar att ägarna aldrig skulle kunna tänka sig sälja.

- Det är fyra generationer jordbrukare. Det finns inget som helst intresse för pengar, för det är ju det det handlar om - hur mycket pengar man kan få för sin mark. I vårt fall är det nej.

Märta Hulth
marta.hulth@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".