Efterlyst man har synts i Norge

Den 57-årige man som misstänks ha våldtagit en 92-årig kvinna i Uppsala och som varit borta en tid, har synts i Norge. Utredningen av mannen har vuxit och är den största som polisen i Uppsala jobbat med hittills i år.

Mannen förhördes den första oktober och blev därefter anhållen, men frigavs sedan. Efter det framkom nya omständigheter och teknisk bevisning som gjorde att 57-åringen anhölls i sin frånvaro den femte oktober. Christer Nordström är polisens presstalesman.

- Det vi kan berätta om i dag är att den här mannen passerade in i Eidsvolls kommun i Norge den sjätte oktober. Då registrerades hans bil på en hastighetsövervakningskamera.

Samma dag häktades mannen i sin utevaro av Uppsala tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Polisen vet inte om han är kvar där eller har återvänt till Sverige igen. Mannen är nu internationellt efterlyst.

Utredningen har vuxit till den största utredning som Uppsalapolisen har i år. Den främsta orsaken är att de har ett antal tidigare anmälningar bakåt i tiden som nu granskas.

- Det har varit personer som ringt på dörrar och velat komma in i fastigheten eller lägenheten för att kontrollera detaljer. Sen visar det sig att de boende har blivit bestulna.

Det finns anmälningar med anledning att misstänka fall med sexuellt våld. Polisen arbetar därför oerhört metodiskt, eftersom anmälningarna har med äldre personer att göra.

- Det har varit många anhöriga som har hört av sig och är oroliga. Det finns någon anhörig som inte velat tro på sin mamma eftersom hon är gammal och dement, berättar Christer Nordström.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se
Christer Engqvist
christer.engqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".