Klart för äggdonationer i Uppsala

Även om äggdonationer blev tillåtna vid årsskiftet dröjer det lång tid innan första bebin föds i länet med hjälp av donerade ägg. Orsaken är att regelverket från socialstyrelsen kom för bara någon vecka sen. Intresset är det däremot inget fel på.
- Vi har ungefär trettio fall som visat intresse för att motta donerade ägg, säger Per Olof Karlström, överläkare och chef för reproduktionscentrum i Uppsala. Hittills har trehundra kvinnor i hela Sverige anmält att dom vill ta mot ägg - donationerna får bara göras vid universitetssjukhusen i landet, så till Akademiska Sjukhuset i Uppsala får kvinnor vända sig som kommer från både Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Värmland. Att donationerna ännu inte börjat beror alltså på att socialstyrelsen bestämde reglerna först den 20 december - och där står att donatorerna ska testas för en mängd sjukdomar sex månader innan donationen. När donationerna kommer igång kan det bli en 20-30 fall per år, beroende på resurser från landstingen och tillgången på ägg. Det finns ingen åldersgräns för att ta emot ett ägg, men man bör vara i fertil ålder. Eftersom det bara finns ett fåtal donatorer så kommer yngre kvinnor att prioriteras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".