Fler svårt skadade i trafiken

Under förra årets första tio månader har antalet svårt skadade personer i trafiken i länet ökat med nästan 40 procent jämfört med förra året visar statistik från Vägverket.
19 personer omkom i trafiken i länet under 2002, vilket gör att länet går mot trenden i resten av landet, där dödsolyckorna minskade kraftigt under höst och vinter. Några orsaker till att fler skadar sig svårt i samband med trafikolyckor är att fler bilar är ute på vägarna, trafiken har ökat och att polisen inrapporterar fler olyckor. Förarna håller också högre hastigheter. - Det kan ha att göra med att polisen har alldeles för lite resurser för att övervaka trafiken, så att fler har förstått att risken för att åka dit för fyllekörning eller fortkörning är mycket liten, säger Tomas Lekander, säkerhetsstatistiker vid Vägverkets huvudkontor i Borlänge. Så att folk visar allt mindre hänsyn i trafiken, det smittar av sig? - Det kan vara så, men i tätorter så tycker jag att trafikanterna visar allt större respekt för fotgängare, sedan det blev lag på att stanna vid övergångsställen för två år sedan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista