Bygge vid perrong ställer till problem

Spår 1 på stationen i Uppsala är sen i måndags uppdelat i två delar, den norra och den södra plattformen. Men inkörsveckan har inte direkt gått som på räls.

Bibbi Sjöö pendlar dagligen till Örbyhus.
- Kaotiskt. Tågen har kört förbi, de har inte vetat var de ska stanna. Man får snällt vänta på nästa tåg och missa jobbet, säger hon.

I tisdags morse var Bibbi Sjöö nära på att missa tåget, eftersom det stannade vid södra plattformen istället för norra.Den gången fick passagerarna tåget att stanna en gång till. Även följande morgon var det utannonserat att tåget skulle gå från norra plattformen,  men återigen stannade tåget på södra.
- Man ropade ut en ändring några sekunder innan tåget gick, berättar Bibbi Sjöö.

Sture Jonsson är pressansvarig på Upplands Lokaltrafik, UL:
- Informationen skiljde sig åt mellan den som passagerare respektive lokförare fick, säger han.

Det är Banverket som är ytterst ansvarigt både för styrningen av trafiken och för informationen till passagerarna. Tanken är att norra plattformen på spår ett ska användas till kortare tåg, som till exempel Upptåget. För resenärerna gäller det att ha koll på monitorerna,  för så länge ombyggnaden pågår kan det ske ändringar från en dag till en annan. Jobbigast är det förstås för de som reser dagligen.
- De kommer att utsättas för prövningar under den här tiden, men sen kommer det att bli väldigt bra.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista