Museichef tveksam till kinesisk turistsatsning

Från Upplandsmuséets sida är man skeptisk till planerna på att marknadsföra Uppland och närliggande landskap som Dragon Land, för att locka turister. Som Upplandnsytt berättat tidigare är regionförbundet positivt, men museichefen Håkan Liby är inte lika övertygad:

- Den historia som vi har att berätta om i form av kulturminnen och fantastiska miljöer från olika tider, är en sån rikedom i sig, så jag tycker vi behöver lägga all kraft på att göra den synlig.

Men om den skulle marknadsföras fast under namnet Dragon Land?

- Det skulle bli lite märkligt tycker jag naturligvis, säger Håkan Liby.

Bakom planerna på ett Dragon Land står den kinesiske affärsmannen Jingchun Li, som också står bakom Dragon Gate i Älvkarleby. Och Upplandnsytt berättade tidigare i veckan att bland annat regionförbundet är positivt inställt. Ordföranden Arne Sandemo sa att det här kan bli hur stort som helst om tanken att ute i Europa och i Kina marknadsföra Uppland, Gästrikland och möjligen delar av Dalarna som ett ”Dragon Land”

Håkan Liby tänkte så här när han först hörde om det:

- Jag tänkte, Uppland upplevs väl bäst i Uppland och Kina bäst i Kina. Men det är ju lite inskränkt att tänka så, för  globalisering som möjliggör att kulturer kan mötas, det är väldigt positivt. Så jag kan förstå att regionförbundet uttrycker stor entusiasm. Bara det inte sker på bekostnad av den kulturmiljö jag tycker vi ska satsa först på i vår marknadsföring.

Reporter:
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista