Isen packar sig längs kusten

Sverige går enligt SMHI mot den första riktiga isvintern sedan mitten av 80-talet. Efter norrlandskusten har isen redan börjat ställa till besvärligheter för sjöfarten och isbrytarnas besättningar laddar för en intensiv säsong.
Bland annat i Öresundsgrepen ställer isen redan till problem. - Det var ordentligt med is där och det hade packat ihop sig ordentligt så att det var besvärligt att ta sig igenom, säger Håkan Lellky, överstyrman på hjälpisbrytaren Baltica, som igår befann sig i Höjd med Björns fyr utanför den Uppländska kusten. Om kylan håller i sig väntar en riktig isvinter. För sjöfarten betyder det besvärligheter, men för statsisbrytarna ska det inte vara något problem att hålla farlederna öppna, enligt Håkan Lellky. - Skulle det inte räcka med de svenska så har vi ett nära samarbete med de finska isbrytarna också. På onsdag införs hårdare isrestriktioner, och det innebär att man inte kan släppa in alla trafik till hamnarna utan koncentrerar sig på dom som är maskinstarka och är ordentligt isklassade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".