Musikens hus brister i tillgänglighet

Tillgängligheten för funktionshindrade på det nybyggda Musikens hus i Uppsala brister på många områden. Bland annat är det för få platser för rullstolburna i den stora salen. Det upptäckte Bosse Ericsson och hans rullstolsburna fru när de nyligen besökte Musikens hus.

- Sitter man i rullstol kan man inte komma någon annanstans än till platserna. Det är trappor överallt, branta trappor. Vill man sitta högst upp är det branta trappor dit. Någon form av ramp ner så man kan sitta längre fram, det måste åtgärdas. Det här diskriminering, säger Bosse Ericsson.

Nej, det blev ingen trevlig kväll på Uppsala konsert & kongress för Bosse Ericsson och hans fru, de var långt ifrån nöjda med dom platser som rullstolburna är hänvisade till i stora salen. Av 1100 platser är endast åtta för personer i rullstol.

På Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO i Uppsala har man tagit emot likande klagomål. Erik Markstedt jobbar på HSO med tillgänglighetsfrågor, och efter en rundvandring slår vi oss ner på trapporna vid entrén för att sammanfatta bristerna:

- Det är ju främst bristen på skyltning och de begränsade antalet rullstolsplatser i stora salen. Och när man kommer hit är det också svårt om man kommer i rullstol, det finns inga ledstråk så man kan ta sig fram över kullerstenen.

Projektledaren för bygget, Gabriel Vikholm förklarar varför antalet platser i stora salen blev begränsade:

- Hela huset genomgick en krympning innan byggstart. Visst kan man önska bättre kommunikationer och fler platser, men i stora salen ska det nu finnas åtta platser för rullstolar, rätt bra platser i salongen.

Krympningen betyder att det nu endast finns hiss till våning sex, och att rullstolburna inte kan ta sig till de andra nivåerna i den stora salen. När det gäller kullerstensbeläggningen utanför huset kan de komma åtgärdas om problemet finns kvar efter att stenläggningen legat till sig över vintern, menar Gabriel Vikholm.

Reporter:
Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".