Inhyrd rektor nytt yrke

Att hyra in en rektor som enbart har kontrakt under en kort tid har inte funnits särskilt länge i Sverige. Men med hårdare ekonomiska krav på skolorna har också kraven på effektivitet i skolorna ökat. Det finns idag ett företag som arbetar med att hyra ut rektorer under kortare och längre tid.
Rektorerna ska bl a kunna rensa upp bland personalslitningar eller om den föregående rektorn blivit sparkad. - Det brukar gå till så att jag den första dagen bildar mig en uppfattning om vad som ska göras och sedan sätter jag igång med det så fort som möjligt, berättar Kenneth Köhlin som är en uthyrd rektor på Vallonskolan i Gimo. - Och så fort som möjligt innebär oftast på en gång. Eleverna på Vallonskolan i Gimo vet inte att deras rektor inte är den bestående rektorn för skolan sen den byggts upp igen efter att ha brunnit. Kenneth Köhlin menar att han jobbar som om han vore den långsiktiga lösningen, trots att han inte är det. Hans jobb går i mångt och mycket ut på att vara lösningen på antingen ett akut problem eller på seglivade tvister. Det kan vara rektorer som slutat eller tvingats sluta eller att rektorn sjukskrivit sig. Då hyr kommunen in en rektor som en övergångslösning, medan till exempel rekrytering pågår. Att arbeta som uthyrd rektor innebär att man måste känna glädje inför förändring och flexibilititet i livet. Rektorn ska med kort varsel kunna bege sig till nån del av Sverige, fixa med eget boende och snabbt smälta in i skolans rutiner. Kenneth Köhlin har flera uppdrag bakom sig och har för längesen arbetat som rektor och det tror han är en förutsättning. Det går inte an att tveka inför sin uppgift. Idag finns cirka 10 rektorer ute på uppdrag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".