Handeln vill förbättra säkerheten för kortköp

Handeln måste bättra sig och se till att kunderna säkert kan betala med kontokort. Som det är nu så är det alldeles för lätt för obehöriga att se vilken kod som knappas in när kunder betalar med kort ute i butikerna.
Det blir allt vanligare med kortbedrägerier. Ett klassiskt trick är att bedragarna tjuvkikar när du slår in din kod i en bankomat - bedragarna följer sedan efter och stjäl kortet och några minuter senare är ditt konto tömt på pengar. Men eftersom tricket är välkänt så har också säkerheten kring uttagsautomaterna förbättras, bland annat genom målade kölinjer. Men nu varnar Kåre Forsberg på konsumentvägledningen på Uppsala kommun för att insynsskyddet vid butikernas kortterminaler fortfarande är alldeles för dålig, och han tycker att handeln måste se till att kunderna kan slå in koden utan att någon annan ser den. - Går man runt i affärerna här i stan så har dom en massa kortläsare där det är betydligt enklare att se vad någon slår in för kod än på en vanlig bankomat, säger han. Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund tycker att kritiken är befogad, men att handeln arbetar med att förbättra skyddet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".