SLU ska testa istället för lotta

Från och med nästa höst avskaffas lotten i antagningen till Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, SLU. Istället ska ett antagningsprov användas. Eleverna Zandra Jakobsson och Jonna Fallhagen läser tredje året på SLU:s veterinärprogram. De tycker att det låter positivt att byta ut lottningen av betygsstudenter med ett antagningsprov.

- Är provet bra utformat och representativt för det vi kommer läsa, så tycker jag absolut det är mer rättvist än att lotta, säger Zandra Jakobsson och får medhåll:

- Jag tycker också det är bra. Jag blev själv bortlottad första året jag sökte. Det var väldigt frustrerande att man inte kunde göra något mer. Fast man hade fullt betyg och hade praktik, så var det inget som hjälpte utan det var bara att vänta på turen, säger Jonna Fallhagen.

60 procent av utbildningsplatserna på SLU är vikta för elever som söker på betyg. Idag är det lotten som avgör vilka elever med topp-betyg som blir antagna till SLU, eftersom det bara är elever med toppbetyg som har chans att komma in. Provet som nu ska ersätta lotten, består av tre delar.

- En del som mäter kunskaper och färdigheter. Den är lite lik högskoleprovet som det är idag. En del mäter förmågan att kommunicera. Den kan bestå av att titta på en filmsnutt av ett samtal som man ska säga hur man tolkar. Den tredje delen mäter förmågan att samspela med andra människor. I vårdyrken är det jätteviktigt, och även veterinären ska kunna prata med djurägare och andra yrkesgrupper på kliniken, till exempel, säger Lotta Rydhmer på SLU.

Hösten 2008 är första testomgången med antagningsprov istället för lottning på bland annat SLU. Faller det väl ut är meningen att testen ska införas på alla lärosäten från 2010.

 

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se