Hälsosam livsstil minskar infarktrisken

Tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor skulle kunna undvikas om alla hade en hälsosam livsstil, med rätt kost och motion. Det visar en mycket stor svensk studie som bland annat gjorts i Uppsala.

25.000 kvinnor från Uppsala och Västmanlands län har följts i tio år, och sambandet mellan livsstil och hälsa är mycket starkt. Flera faktorer minskar risken för hjärtinfarkt.

Det första är att äta mycket grönsaker, fullkorn, fisk och bönor. Två frukter och fyra portioner grönsaker varje dag. En portion grönsaker räknar forskarna med kan vara till exempel 1 dl ärter. Det andra man kan göra är att dricka ett halvt glas vin om dagen. Klarar man att följa de här båda sakerna minskar risken för hjärtinfarkt med 57 procent.

Det finns även ytterligare saker att göra. Motion till exempe. Promenad eller cykling 40 minuter om dagen, och så träna mer ordentligt en timme i veckan.

Den som dessutom låter bli att röka och håller fettet på magen nere minskar risken för hjärtinfarkt med över nittio procent. Det här är den första svenska studien av det här slaget, och ännu en gång bekräftas hur mycket man själv kan göra för att behålla hälsan, säger forskaren Agneta Åkesson på Karolinska Institutet, som gjort studien.
- Jag tror att det är viktigt att det finns information om hur mycket man kan göra själv för att minska risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista