Villkorligt för jägare som vådasköt

Svea hovrätt fastställde idag domen mot den 53-årige jägare som i oktober för drygt två år sedan vådasköt en annan jägare till döds under en älgjakt i Dannemoratrakten.

Det var under ett eftersök av en misstänkt skadeskjuten älg i oktober för två år sedan som den nu 53-årige jägaren från Österbybruk och hans hund ringdes in för att hjälpa till. Under sökandet tycker jägaren sig se älgen och avlossar ett skott. I stället visade det sig vara en annan jägare, som träffas i ryggen och avlider.

Uppsala tingsrätt dömde 53-åringen för vållande till annans död till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Tingsrätten menade att jägaren varit oaktsam men att omständigheterna var sådana att brottet inte kunde rubriceras som grovt vållande till annans död. Bland annat fick 53-åringen oklar informationen om var mannen befann sig.

Åklagaren överklagade domen och ville att jägaren skulle dömas till ett strängare straff. Men hovrätten menar nu, precis som tingsrätten, att brottet inte ska rubriceras som grovt.

Förutom den villkorliga domen ska 53-åringen också betala 50 000 kronor till den skjutna jägarens fru och son.

På torget i Österbybruk är åsikterna blandade.

- Jag tycker att han skulle ha ett stängare straff, för man måste veta vad man skjuter på. Och det är mest synd om hans mamma och dotter, man har inte tänkt tillräckligt på dom. Han borde haft fängelse, säger Cathrine Larsson.

Men Oiva Sarajärvi tycker domen är rimlig:

- Det var en olycka, enligt min mening. Och han har fått en dom som varar hela livet ut, han som sköt.  

Reportar: 
Klara Johansson
klara.johansson@sr.se
Jonas Alhman
jonas.ahlman@sr.se