VA-avgift i Knivsta chockhöjs

Kostnaden för vatten och avlopp i Knivsta kommun rasar i höjden nu i det nya året. I ett slag höjs kostnaden med femtio procent, jämfört med vad knivstaborna tidigare betalade i Uppsala kommun.
Att knivstabon från den första januari i år har att tänka på att vattnet är femtio procent dyrare beror på kommundelningen. Det är Roslagsvatten, som är ett kommunalt bolag ägt av flera stockholmskommuner och nu Knivsta, som sköter VA-verksamheten i den nya kommunen. Den enkla förklaringen till att det blir dyrare i Knivsta är att man inte får de stordriftsfördelar som Uppsala har. - Tidigare så subventionerade Uppsala kostnanen även i Knivsta, det säger Mikael Medelberg, vd på Roslagsvatten. En tröst kan vara att trots 1800 kronor mer per år så är inte vattnet dyrare i Knivsta än i andra småkommuner. I flera andra kommuner i Uppland är vattnet till och med ännu dyrare. Finns det någon som tjänat på delningen så är det Uppsala. - Det beror på att de kommer undan kostnader som de inte hade intäkter för i Knivsta, säger Mikael Medelberg Knivsta kommuns beslutsfattare har känt till det här sedan i somras då frågan började diskuteras, men fortfarande står det på kommunens egna hemsida om avtalet med Roslagsvatten att taxorna "förutsätts i princip bli oförändrade", trots den femtioprocentiga prisökningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".