Östfora gjorde ingen upphandling - anlitade städfirma med personliga kopplingar

Upplandsnytt kommer den närmaste tiden att granska Östfora behandlingshem nordväst om Uppsala.

Idag kan vi rapportera om att ledningen för behandlingshemmet förra året inte gjorde någon upphandling för städningen på hemmet, trots att det enligt grundreglerna för upphandling skulle ha gjorts.

Den städfirma som anlitades drivs dessutom av en släkting till en person i ledningsgruppen på Östfora, visar vår granskning.

Att följa upphandlingsreglerna är något som statliga institutioner är skyldiga att göra, säger Anders Svenson, upphandlingssakkunnig på Konkurrensverket:

- Lagen är tvingande. Det är inte en lag som man kan välja att följa. Vid all form av kontraktsindelning så ska lagen följas, säger Anders Svenson.

Östfora LVM-hem är ett behandlingshem för vuxna alkoholister och lyder under Statens institutionsstyrelse, SiS. Upplandsnytt har tidigare rapporterat om att ledningen för Östfora behandlingshem fått kritik av sina anställda för den psykiska arbetsmiljön.

Idag kan vi berätta om att det finns frågetecken också kring hur ledningen skött sin upphandling. Östfora ska, enligt sina grundregler, göra en upphandling om man anlitar till exempel ett företag för att utföra arbete för mer än 200 000 kronor på ett år.

Men det gjordes inte i fallet med städbolaget Morgongåva Städ & Allservice, som de senaste åren anlitats för att städa på Östfora, och som dessutom drivs av en bror till en kvinna som sitter i Östforas ledningsgrupp. Vår granskning visar att behandlingshemmet både i år och förra året betalat ut summor till städfirman som klart överskrider gränsen för när en upphandling ska göras.

- Är det så att man har upphandlat för 300 000 kronor i år, respektive 260 000 kronor förra året så har man uppenbarligen överstigit det gränsvärde som man själv satt, säger Anders Svenson.

Först häromveckan blev en upphandling klar, och den vanns av samma firma, Morgongåva Städ & Allservice. Men frågetecknet gäller varför inte en upphandling gjorts tidigare. Östforas institutionschef Ingeborg Höök:

- Det är så att vi har valt under många år att ha egen anställd personal för att sköta lokalvården. Sen har saker hänt i deras liv och också i deras hälsostatus. Så vi har om och om igen tvingats använda ett externt företag för att sköta lokalvården, säger Ingeborg Höök.

I år 300 000 kronor och förra året var det 260 000 kronor som betalades ut till Morgongåva Städ. Borde det inte formellt sett ha skett en upphandling?

- Absolut. Hade jag varit synsk och kunnat förutse att läget skulle bli som det blev för våra lokalvårdare, så hade vi långt tidigare gjort en upphandling, säger Ingeborg Höök.

Att städfirman drivs av en släkting till en som sitter i ledningsgruppen på Östfora, har det spelat in i att ni inte gjort en upphandling förrän nu?

- Absolut inte.

Så den personliga kopplingen är en ren slump?

- Nu är det så att det är jag som sköter upphandlingen i egenskap av institutionschef. Och jag har ingen som helst koppling till eller kännedom om personerna som vi anlitar i det företaget, säger Ingeborg Höök.

Enligt reglerna kan vissa undantag göras från upphandlingsgränsen på 200 000 kr. Men om det här fallet skulle kunna vara ett sådant undantag går bara att få klarhet i om ett konkurrerande städföretag skulle driva ärendet till länsrätten för en prövning. Men Anders Svenson på Konkurrensverket framhåller att det ska mycket till för att få frångå upphandlingsgränsen på 200 000 kr på ett år.

- Alla dessa undantag skall tillämpas restriktivt, säger han.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se
Alexander Gagliano

alexander.gagliano@sr.se

FAKTA:

Eftersom Östfora behandlingshem är en del av Statens Institutionsstyrelse (SiS) ska institutionen, enligt de grundregler som gäller, göra en upphandling om man anlitar någon för att utföra arbete för mer än 200 000 kronor på ett år.

Reglerna finns till för att inga företag ska gynnas före andra bolag och för att alla ska ha möjligheten att konkurrera på lika villkor.

Följande summor har betalats ut till Morgongåva Städ & Allservice genom åren:

  • 2001 - 65 431,50 kr
  • 2004 - 42 655,00 kr
  • 2005 - 86 817,00 kr
  • 2006 - 260 075,50 kr
  • 2007 - 300 354,00 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista