Klartecken för Vikingarännet

Nu är det klart att skridskoloppet Vikingarännet blir av i år, och körs hela vägen mellan Uppsala och Stockholm den 19 januari.
Det är den senaste tidens bistra vinterväder som räddar loppet, som annars flera gånger på grund av för varmt väder och dåliga isar ställts in eller körts på en betydligt kortare bana. Nu är isarna redan så tjocka att det inte råder något tvivel om att Vikingarännet kan köras hela vägen. Det som är kvar att göra enligt loppets generalskreterare Anders Tysk, är att ploga den 8 mil långa banan mellan Uppsala och Stockholm, där flera tusen skridskoåkare alltså väntas skrinna fram om ett par veckor. Starten blir vid Skarholmen utanför Uppsala och målet i centrala Stockholm. Och bara på ett ställe, i Kungsängen, kommer åkarna att tvingas ta av sig skridskorna och gå en kort sträcka. - Det är så fantastiskt ovanligt nu så att vi vid Roparudden, alldeles norr om Kungsängen, har över 20 cm kärnis där det annars brukar vara öppet. Även Erikssund finns det möjligheter att åka genom, och det är så ovanligt att många överhuvudtaget aldrig varit med om det, säger Anders Tysk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".