Generaldirektör måste riva svartbygge

Den förrådsbyggnad som generaldirektören Claes Ljungh från Uppsala byggt på ön Alören utanför Öregrund måste rivas. Det beslutade en enig byggnadsnämnd i Östhammar i dag. Moderaten Gunilla Delwall är byggnadsnämndens ordförande:

- Nämnden anser att det är ett svartbygge, det är inte en byggnation som behövs för näringen. Och dessutom, något som är mycket viktigt, är att hela ön har ett strandskydd, man får inte bygga på den, säger Gunilla Delwall.

Historien med Claes Ljunghs förrådsbyggnad väckte stor uppmärksamhet när Upplandsnytt avslöjade den tidigare i höst. Och i dag kom alltså byggnadsnämndens beslut, och beslutet är att byggnaden inte är motiverad av hänsyn till skogsskötsel på ön, som Ljungh hävdat.

Ljungh borde alltså ha ansökt om bygglov, enligt byggnadsnämnden, som nu kräver att Ljungh betalar en bygglovsavgift på 6000 kr och att om byggnaden inte är riven om ett halvår så ska Ljungh betala vite på 50 000 kronor.

- Vi har satt sista april nästa år som sista rivningsdatum. Och river han inte själv så står det i lagen att då kan byggnadsnämnden eller någon som nämnden anliter åta sig rivningen, säger Gunilla Delwall, ordförande i Östhammars byggnadsnämnd.

Upplandsnytt har inte kunnat nå Claes Ljungh i dag för att höra om han tänker överklaga byggnadsnämndens beslut. Reporter Mårten Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".