Vattenfall kritiseras av Uppsala kommun

Från årsskiftet får alla Vattenfalls elkunder som bor i lägenhet möjlighet att välja att betala ett fast pris för elen, istället för per kilowattimme. Något som upprör Uppsala kommuns högsta politiska ledning.
Kommunledningen anser att beslutet motverkar Vattenfalls egna löften om miljötänkande - eftersom ett fast elpris inte uppmuntrar till att spara el. Flatrate, kallar vattenfall sitt nya betalsystem. Och det innebär att kunder i lägenhet över hela landet nu från årsskiftet erbjuds ett fast pris för sin elförbrukning - oavsett hur mycket de gör av med. Ett system som inte uppmuntrar till elsparande, anser Uppsalas kommunstyrelse. Miljöpartisten Niklas Malmberg menar att det här går emot företagets tidigare utfästelser om miljötänkande. Men Vattenfall försvarar sig med att man i tester kommit fram till att lägenhetsboende inte förbrukar mer el bara för att man har ett fast pris på elen. Nu hoppas kommunstyrelsen i Uppsala att Vattenfall ska lyssna på deras kritik. Om inte annat så tänker kommunen inför nästa upphandling av kommunens egen energiförbrukning kräva att elleverantören har en taxa som sätts efter förbrukning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".