Ingen 24-timmars-akut trots vallöfte

I förra valrörelsen lovade de borgerliga partierna att öppna en dygnetruntöppen närakut i Uppsala, men så kommer det inte att bli. Akuten blir av, men den kommer inte att vara öppen dygnet runt.

- Det var för få patienter nattetid mellan 00-07. Sen har vi ju också Akademiska sjukhusets akutmottagning öppen, säger Ismail Kamil, landstingsråd (fp).

Det var helt enkelt inte meningsfullt att ha dygnetruntöppet på den nya närakuten, enligt landstingsledningen. Ismail Kamil hänvisar till statistiken som visar att det är väldigt få patienter som kommer till den här sortens husläkarmottagningar under natt-timmarna. Däremot kommer den att vara öppen längre än andra mottagningar, med två timmar. Nytt blir även möjligheten till drop-in, dvs att man ska slippa boka sina besök. Men öppettiderna kan komma att ändras i framtiden:

- Vi kommer utvärdera det. Finns det behov kommer vi självklart vidta nödvändiga åtgärder, säger landstingsrådet Ismail Kamil.

Reporter johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista