Nya särskilda boenden blir svårplacerade

Det saknas särskilda boenden för både missbrukare och hotade kvinnor i Uppsala. I år planeras tre nya boenden - hem som är svåra att placera i stan.
- Det räcker inte helt ut, vi har fortfarande upp till 250 personer som är hemlösa. Vi har även problem att få tag i lägenheter för exempelvis stora flyktingfamiljer och även för de som har någon form av drogproblematik, säger Roger JoLinder som är chef för kontoret för vuxna med funktionshinder som ansvarar för de här frågorna. De tre nya hemmen som planeras är ett natthärbärge för kvinnor, ett stödboende för kvinnor som hotats av till exempel sin sambo och så ett boende med 25 platser för män med drogproblem på väg mot ett eget boende. Hemmen har planerats i flera år - men det har varit svårt att hitta platserna; det handlar om personer som inte alltid är välkomna i bostadsområden. - Vi vill ju att den här typen av boenden ska få en bra möjlighet att fungera och då är det viktigt att de närboende känner att det här är ett bra alternativ, säger Roger JoLinder. Men han vill inte berätta var boendena planeras än. Frågan ska först tas upp med boenden i närheten bland annat, de måste också få bygglov först - både boendet för de med drogproblem och stödboendet för kvinnor ska byggas nytt. Redan efter sommaren hoppas han att dörrarna står öppna till stödboendet, senare under hösten för resten av hemmen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".