Värmebränslet tog slut på pensionärshem

Runt 13 grader i lägenheten. Det var verkligheten för boende i pensionsärsbostäder på Askängsvägen i Edsbro i Norrtälje kommun strax före nyår. Nästan lika kallt fortsatte det sen att vara under hela nyårshelgen.
- Det blev bara kallare och kallare dagen före nyårsafton. Det blev inte bättre på tre dagar. Vaktmästaren han sa att det var pannan som lagt av. Men sen fick jag reda på senare att det var bränslet som tagit slut, berättar Majlis Åhman, 79 år. I fastigheten, som består av vanligt boende för äldre personer, så kom till slut en reservpanna i gång som gjorde att det blev någon grad varmare än dom 13 grader som det var när det var som värst. Men det var fortfarande mycket kallt, och viss extrahjälp sattes in. Majlis Åmans dotter Margareta Sjögren är upprörd: - Dom fick en putteliten kupévärmare var och en. Och så fick dom veta att det skulle läggas på elräkningen så använd försiktigt, berättar hon. Orsaken till kylan i lägenheterna var att den entreprenör som Norrtälje kommun anlitat för att sköta det aktuella värmeverket, ISS Ecuro, inte hade beställt tillräckligt mycket pellets, så pelletsen tog slut. Lena von Otter är fastighetsförvaltare på Norrtälje kommun: - Det här får inte upprepas, de får ta sig i kragen. Lena von Otter säger också att ISS Ecuro missat beställa bränsle på flera håll under december månad. Och vem som ska stå för kostnaderna för kupévärmarna är hon klar över: - Det är ett krav från kommunens sida att ISS Ecuro betalar för det här. ISS Ecuro anser att det är kylans fel: - Våra beräkningar visade att det skulle räcka. Men det har ju varit extremt kallt nu, man har ju haft problem i hela landet, säger Björn Jansson som är tillförordnad platschef på ISS Ecuro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".