Stora Enso drar ned men inte i Skutskär

Idag presenterade Stora Enso ännu ett sparpaket vilket innebär att 1700 anställda får gå. Idag meddelande Stora Enso att pappersmassafabriken i Norrsundet norr om Gävle läggs ner 2009. 325 personer förlorar sina jobb.
Det innebär samtidigt att dom anställda i Skutskär får behålla jobben.

En viss lättnad över att jobben är kvar känner man - men någon stor glädje finns knappast. Tvärtom känner man sorg och stark sympati med kollegorna i Norrsundet. Vi hör Teija Lehtinen som har arbetat på bruket i Skutskär i över 20 år:

- Jag har ju arbetskamrater där och goda vänner så det känns jättetungt. Naturligtvis är det en lättnad för oss här i Skutskär men det är som sagt tungt för Norrsundet, säger hon.

På Stora Ensos bruk i Skutskär arbetar 450 personer. Och till skillnad från Norrsundet så drabbas alltså Skutskärs bruk inte av nedläggningarna idag. Men trots att jobben finns kvar här så känner man ändå i första hand chock och sorg idag. Kjell Bergqvist, är ordförande för fackförbundet Pappers avdelning i Skutskär:

-Ja vi i Skutskär drar naturligtvis en lättnadens suck att det inte är vi som är drabbade. En sådan här dag känner vi naturligtvis för dem som blir drabbade i Norrsundet. Det ör ju en fruktansvärd katastrof för våra kompisar där, de som jobbar i Dagsundets bruk. VI har ahaft en gemensam organsisation ganska länge, Skutskär och Norrsundet, så vi har ju kommit väligt nära varandra. Så det här är ingen glädjens dag för oss, berättar Kjell Bergqvist.

Reporter:
Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se