Östforas chef stöds av överordnad

Ledningen för Statens institutionsstyrelse försvarar i dag chefen för Östfora behandlingshem utanför Uppsala, Ingeborg Höök. Som Upplandsnytt berättade i morse ansågs Höök tidigare i år ha blandat ihop sina roller som chef för Östfora och som styrelseledamot i en ideell förening i samband med en konferens.

I konfersen deltog Höök både som föreläsare för föreningen och som deltagare från Östfora. Men att sen föreningen skickade en faktura och krävde Östfora på betalning även för Hööks medverkan på konferensen får anses vara föreningens fel och inte Hööks, säger Per Wallin, direktör på Statens institutionsstyrelse:

- Jag tycker väl det att det inte var så snyggt av den här föreningen att ta upp Ingeborgs namn i det här sammanhanget efterso hon hade deltagit.

- Men fakturan utgår ju från föreningen och förningens adress är Ingeborg Höök’s Hemadress.

- Jaa...det kan jag inte kommentera. Jag har inte sett fakturans avsändaradress.

Ingeborg Höök berättade i morse i Upplandsnytt så här om varför hennes förening skickade ut en faktura till Östfora och krävde att behandlingsahemmet skulle betala också för hennes medverkan, trots att hon var föreläsare för sin förening under den här konferensdagen.

- Alltså jag har inte hand om dem fakturorna från den föreningen, säger Ingeborg Höök.

- Du är ju kassör i förenignen!

- Fast jag skickar inte ut fakturorna.

- Per Wallin, har ni talat med Ingeborg Höök om det här?

- Jag har inte talat med Ingeborg Höök om det här, säger Per Wallin.

- Hur kommer det sig?

- Det har ju inte hänt något från vår sida. Vi har inte betalat ut någonting. Snarare har ju myndigheten gynnats genom att föreningen då efterskänt även de fyra andra deltagaravgifterna, säger han.

Reporter:
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se