Enköpingslärare kräver TBE-vaccin

Lärarna i Enköpings kommun vill att kommunen ska betala för deras TBE-vaccinering. Men kommunen har sagt nej. Elisabeth Severinsson är representant för fackförbundet Kommunal.

- För oss är det en självklar sak eftersom det är en del av vårt arbete att vara ute med barnen. Sen vet vi att på andra förvaltningar inom kommunen får man den här vaccinationen gratis.

TBE-viruset sprids av fästingar och orsakar hjärninflammation. Mälarområdet kring Enköping och Bålsta är bland de värst drabbade i hela landet. Eftersom många lärare delvis vistas utomhus i jobbet, har de blivit rekommenderade att vaccinera sig.

Men på skolkontoret sa man alltså nej till att betala för vaccineringen. Göran Hedström är skolchef i Enköpings kommun. Han säger att man har sett det ur flera perspektiv.

- Ett är det ekonomiska, vi har så många anställda att det blir en för stor kostnad för oss. Sen finns en gränsdragningsproblematik, vilka ska ha rätt till det här? Slutligen tycker vi att det är ett personligt ansvar att se till att ha skyddet.

Att andra förvaltningar i kommunen betalar för vaccineringen menar Göran Hedström är för att de har andra ekonomiska ramar. 

- Vi vill prioritera pengar till verksamheten.

Elisabeth Severinsson tycker att det är ett orättvist sätt att tänka.

- Vad är det för skillnad om du jobbar inom teknikförvaltningen eller skoldelen? Du har ju samma arbetsgivare.

Frågan ligger nu hos personalutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".