"Kommunen lyssnar inte på oss!"

Det säger föräldrar och ledning på den nedläggningshotade Valsätraskolan i Uppsala. Tidigare i veckan träffade föräldrarna berörda politiker för att få svar om skolans framtid.

Men så mycket klokare blev de inte efter mötet. Det menar Camilla Ekwall som är ordförande för skolrådet på Valsätraskolan.

- Snarare mer oro och frågetecken efter mötet än innan. Vi känner oss djupt oroade inför Valsätraskolans framtid.

Men det är främst den tidigare kommunikation som har brustit. Enligt Camilla Ekwall har skolrådets kommunikation med Uppsala kommun skett helt på rådets initiativ.

- Vi har skrivit två skrivelser och fått bekräfyat att de registrerats, men inte fått nån feedback.

Den ena skrivelsen innehöll ett konkret förslag om att flytta in Malma backes förskola i Valsätraskolan, men någon respons har man inte fått på förslaget.

Föräldrarna och ledningen på Valsätraskolan är inte ensamma om att känna sig utelämnade ur processen. Upplandsnytt har varit i kontakt med föräldrar som har barn i andra skolor och de säger samma sak. Många av deras försök att komma i kontakt med kommunen har bara resulterat i att de bollats runt bland olika kontor utan att någon velat ta i frågan.

Sedan mitten av februari har tjänstemännen på kommunen tagit emot 134 skrivelser med synpunkter på lokalförsörjningsplanen, alldeles för många för att kommunen ska ha tid att svara på dem. Astrid Nyström jobbar som strateg på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad i Uppsala kommun.

- Alla får ett litet svarsmejl där vi bekräftar att vi tagit emot. Däremot har vi inte resurser att svara på varje enskild person. Men vi arbetar in deras synpunkter i det fortsatta arbetet. Det här är stora komplexa frågor och många berörda.

Astrid Nyström känner till förslaget från Valsätra och det är något som kommer tas i beaktande när ärendet nu fortsätter att utredas. Men frågan är om det nu finns någon tid kvar att påverka, den sjätte december tas beslutet om Valsätraskolans framtid.

- Ja, det är kort om tid. Nu handlar det kanske inte så mycket om dialog längre. När vi tjänstemän kommit in med förslag kommer politikerna informera och då ska synpunkter från medborgarna vara inarbetade i förslaget, säger Astrid Nyström.

Johan Eriksson
johan.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista