Kall vinter för hemlösa

Det kalla vintervädret har gått hårt åt de hemlösa. Uppsalas enda natthärbärge, Sagahemmet, var tvunget att avvisa 15 personer under december, tre gånger så många som en vanlig månad.
- Det är inte människovärdigt att behöva tillbringa natten i en källare eller en kulvert, säger Per Lyredal, som jobbar på Sagahemmet. På hemmet finns plats för sju män och tre kvinnor, något som inte alla nätter räcker till de drygt 150 hemlösa i Uppsala. Bara något kvarter från Sagahemmet hittades en man död på juldagen, vad han dog av har obduktionen inte visat än, men enligt polisen har kylan troligen varit en bidragande orsak. Den natten var det närmare tjugo minusgrader i Uppsala. Får man inte ett rum på härbärget, då är det kallt, det säger Matte, en av de hemlösa som portats flera nätter i vinter. - Då får man försöka ta sig in i en trappuppgång om det är kallt eller så får man gå och gå och gå, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".