Anställda vid Uppsala kommun mår dåligt

Den psykosociala arbetsmiljön och förutsättningnarna för att göra ett bra arbete på stadsbyggnadskontoret i Uppsala kommun är under all kritik. Ett antal anställda har valt att lämna arbetsplatsen och risk finns att fler gör likadant.

Det framför fackliga företrädare i ett brev till de berörda direktörerna i kommunen.
Sveriges Arkitekter, Sveriges Ingenjörer och SKTF är de tre fackförbund som skriver under brevet som är ställt till stadsdirektören, personaldirektören och stadsbyggnadsdirektören i Uppsala kommun

Upplandsnytt har bett fackförbunden berätta mer om hur stämmningen är på stadsbyggnadskontoret där 93 anställda arkitetker, ingenjörer, byggnadsinspektörer och olika slags tekniker arbetar men de hänvisar till vad som står i brevet och vill inte kommentera något mer i nuläget.

I brevet beskrivs den turbulenta tid det varit på kontoret med hög arbetsbelastning och omdiskuterade förändringar vid en omorganisation och att detta har fått allvarliga konsekvenser. Arbetsbelstnignen för medarbetarna är ohållbar och uppgivenheten stor. Man skriver vidare om samarbetssvårigheter med arbetsgivare och att det nu krävs stora insatser för att få igång en bra dialog. Dessutom kräver fackförbunden tydligare prioriteringar, mer stöd till medarbetarna om situationen inte ska bli värre med risk att fler anställda väljer att sluta.

Stadsdirketör Kenneth Holmstedt har varit medveten om hur läget har varit vid stadsbyggnadskontoret.

- Om man ser på situationen, att man har tappat många duktiga medarbetare under en längre period, det har oroat oss. Någon slutar och det blir tyngre för de andra osv. Det är ju en fruktansvärd konkurrens också om medarbetare på den sidan nu. Det byggs ju i hela mellansverige, förklarar han.

- De menar ju på här i brevet att man vid upprepade tillfällen och i olika forum fört fram sin syn på situationen utan att någon har agerat.

- De har fört det till den nämnden och nu kopplar de in oss. Nu har vi anställt en ny personaldirektör som går in med friska ögon och ser på vad vi kan göra frammåt, säger Kenneth Holmstedt.

- Det är ju ändå ett tecken på att det gått väldigt långt eftersom de hör av sig till dig, stadsbyggnadsdirektörens chef.

- Vi har varit medvetna och vi har jobbat med det länge men vi ska nog hjälpas åt med det här, det är jag övertygad om, säger Kenneth Holmstedt.
Upplandsnytt har försökt få tag på stadsbyggnadsdirketör Anders Erixon men inte lyckats.

Reporter
Mona Wahlund.
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".