Polisen gör en storsatsning mot gatuvåld

Fler poliser på stan framöver

Från och med torsdag och tre månader framöver kommer polisen runt om i länet att göra en extra satsning för att minska våldet i utomhus. Bland annat kommer fler poliser finnas på platser där risken att utsättas för misshandel är stor, vilket framför allt är i krogmiljöer.

På Stora Torget i Uppsala kommer också en mobilt poliskontor finnas under ett flertal helger under perioden.

- Syftet är att på sikt minska trenden som märkts de senaste åren, med ökat antal våldsbrott i krogmiljö, säger Solveig Öijeberg som är informationsdirektör på polisen i Uppsala län.

Satsningen är en del i en nationell kampanj mot det ökande våldet i offentliga miljöer. I centrala Uppsala har antalet anmälda våldsbrott i krogmiljö ökat med elva procent under årets första åtta månader, jämfört med samma period förra året.

- Sen länge har vi funnits ute fredag- och lördagsnätter och varit synliga kring krogarna, men det kommer vi satsa ytterligare på. Och vi kommer inte bara märkas i Uppsala, utan även ute i närpolisområderna, säger Solveig Öijeberg.

Efter perioden ska satsningen utvärderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".