Lärarprotester mot låga löner

Lärarna i Enköping är långt ifrån nöjda med årets löneavtal. Därför kommer dom under måndagen att demonstrera för att visa sitt missnöje.

Lena Spong är kommunombud i Enköping för Lärarnas Riksförbund:

- Vi hade medlemsmöte i torsdagkväll för att informera om de havererade löneförhandlingarna. Och våra medlemmar är arga, dom vill ha mer!

Vad tror ni om uppslutningen?

- Det har vi ingen aning om, men vi hoppas att det kommer många och visar sitt missnöje. Vi hade hoppats att få i alla fall samma löneförbättring som andra grupper.  

Det har varit lite krångliga förhandlingar...?

- Vi har stått och stampat på samma procennivå hela tiden, 2,7 procent och det är vi inte nöjda med. Lärare har i många år alltid gjort mer än man fått betalat för. Nu är måttet råget, folk är arga!

Varför ska ni har mer?

- Vi ska i alla fall ha lika mycket som alla andra, och de flesta har fått en ökning på över tio procent på tre år, vilket är åtminstone tre procent per år och det får inte vi, säger Lena Spong, kommunombud i Enköping för Lärarnas Riksförbund.

Idag kl 17.00 på Torget i Enköping kommer lärarna samlas för att sedan marschera till kommunhuset.

Också i Uppsala är Lärarnas Riksförbund missnöjda med årets löneavtal. De vill att komunfullmäktige ska skjuta till mer pengar till barn- och ungdomsnämnden och kommer att protestera inför kommunfullmäktiges sammanträde i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".