Uppsala kommun vill sälja affärscentret Kvarnen

Upp mot en halv miljard kronor kan kommunen få vid en försäljning av affärscentrat Kvarnen i centrala Uppsala och delar av fastigheterna i Uppsala kommuns Industrihus AB.

- Vi tycker att kommunen ska vara stark när det gäller kommunal service som skola och äldreomsorg, vi ska inte vara starka när det gäller att styra och ställa över näringslivets lokaler, menar moderaten Kristian P Ljungberg som är ordförande för den styrgrupp som ska se över kommunens fastigheter.

Med det som bakgrund har nu styrgruppen lagt ett förslag i en första rapport om en försäljning av affärscentrumet Kvarnen från Uppsala kommun fastighetsbolag AB.

- Man gör bedömningen att samtliga fastigheter kan säljas till över bokfört värde, då tycker vi att det är dags att föra över kapital som är bundet i fastigheter, fastigheter som vi inte behöver, till kommunal verksamhet som behöver pengar, säger Kristian P Ljungberg.

Bolaget äger också fastigheter i Gottsunda centrum, men där vill styrgruppen behålla fastigheterna för att kunna utveckla området till bland annat en attraktivare boendemiljö.

Däremot har gruppen sett möjligheter att sälja delar av fastigheterna i ett annat av kommunens bolag; Uppsala kommun Industrihus AB. Där handlar det om att sälja fastigheter som inte har kommunal kärnverksamhet så som skola och räddningtjänst. Detta är bolag som ger och har gett kommunen bra med inkomster, tack vare stadiga hyror vilket man nu kommer att förlora.

Oppositionen var på plats vid presskonferensen och var inte speciellt imponerade.

- Förslaget som det ligger just nu saknar en mängd analyser, ska man sälja det till varje pris eller ska man försöka få ut ett högre pris, vi vill diskutera dom här frågorna, säger socialdemokraternas Jan Ask.

En slutrapport kommer i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".