Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östforas dyra konferensresa ifrågasatt av andra institutionschefer

Publicerat tisdag 30 oktober 2007 kl 06.30
1 av 2
Generaldirektören på SiS, Ewa Persson Göransson, fick e-post från institutionschefer där Jukkasjärviresan ifrågasattes. Foto: SiS.
2 av 2
E-postmeddelandet till generaldirektören skickades av institutionscheferna för region mellan-öst.

I Upplandsnytts fortsatta granskning av Östfora behandlingshem utanför Uppsala, kan vi i dag berätta att ledningsgruppens dyra konferensresa till ishotellet i Jukkasjärvi ifrågasatts av chefer för andra behandlingshem inom SiS.

I ett skarpt formulerat e-postmeddelande direkt till generaldirektören för Statens institutionsstyrelse har cheferna krävt svar på om det verkligen är tillåtet med så dyra konferensresor som Östforas ledning gjorde.


- Vi önskade tydligare riktlinjer runt just sådana här saker, säger Annika Pettersson, chef på Håkanstorps ungdomshem.

Efter Upplandsnytts avslöjande i går om den dyra konferensresan till Jukkasjärvi vägrade den högsta ledningen för SiS, Statens institutionsstyrelse, att överhuvudtaget uttala sig. Inget uttalande om den höga kostnaden på 123 000 kr, och ingen kommentar om att Östforas chef Ingeborg Höök skrivit ett officiellt program för resan där det inte berättas om skoterutflykt, slädfärd och andra kostnadsdrivande inslag som förekom.

Vägran att uttala sig beror på att myndigheten anser att detta inte är en fråga för generaldirektören eller för övrig ledning på SiS, utan gäller saker som Östfora och institutionschefen Ingeborg Höök själv har att ansvara för.

Men Upplandsnytt kan i dag avslöja att Jukkasjärviresan ifrågasatts inom myndigheten och att det framförts synpunkter direkt till högsta ort, dvs till generaldirektören. Vid ett möte, där omkring 15 chefer för olika behandlingshem deltog, diskuterades just Östforas konferensresa och kostnaden för den. På det här mötet fanns Annika Petterson på Håkanstorps ungdomshem.

- Det är viktigt att vi gör korrekta bedömningar om vad som är okej eller inte när det gäller kostnader. Det handlar ju om våra mandat och förtroende vi fått som institutionschefer. Det var vår huvuddiskussion, säger Annika Pettersson.

Efter det här mötet, som hölls den 26 april i år, skrev cheferna ett gemensamt e-postmeddelande som skickades till SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson. Men när Upplandsnytt begär att få läsa det aktuella mailet, så meddelar informationschefen Ola Panzar Karlsson att det inte finns diariefört och att det är raderat.

- Det är inte sparat. En del sparas och annat sparas inte, säger han.

Men Upplandsnytt har kommit över det nu raderade e-postmeddelandet och kan berätta vad det innehåller. I mailet skriver cheferna att det på mötet uppstod en ”intensiv diskussion” om Östforas konferensresa till Jukkasjärvi och att synpunkterna framförallt rörde om det var lämpligt med så höga kostnader. Och författarna avslutar mailet med en direkt uppmaning till generaldirektören:

Vi anser att händelsen är av sådan dignitet att ett klargörande från dig är både nödvändigt och betydelsefullt.

Men generaldirektören valde att inte svara på mailet. I stället skrevs ett svar via e-post från planeringsdirektören på SiS, Per Wallin, ett mail som inte heller finns sparat eller diariefört. Men enligt uppgifter till Upplandsnytt så svarar Per Wallin bara att konferensresor ska genomföras på ett så sparsamt sätt som möjligt, och han undviker i meddelandet att rikta någon kritik mot Jukkasjärviresan.

Den högsta chefen på SiS, generaldirektören Ewa Persson Göransson, har hittills valt att varken kommentera e-postmeddelandet som institutionscheferna adresserade direkt till henne eller konferensresan som sådan.

- Alltså, hon har inga kommentarer till det, säger informationschefen Ola Panzar Karlsson.

 

Kontakta reportrarna
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".