Ingen match på Studenternas för Bälinge. Foto: Måns Langhjelm / Scanpix.

Bälinges sista hemmamatch måste flyttas

Bälinge damlag är mycket upprörda över att Uppsala kommun påbörjat ett planarbete på Studenternas IP. Bälinge ska nämligen spela sin sista match i damallsvenskan nu på lördag. Planarbetet påbörjades direkt efter att Sirius spelade sin sista match för en dryg vecka sen. 

Ing-Britt Lindberg är med i Sportkommittén för Bälinge damlag:

- Man borde kunna titta i sin planering och se vilka matcher och arrangemang man har på arenan, innan man stänger av den. Man avvaktade Sirius sista match, och drog igång direkt efter, så man har tydligen koll på Sirius, men inte på Bälinge, säger hon.

Bälinge säger också att man inte informerats om detta utan fått reda på det av en slump. Men Arne Wahsltröm som är sektionschef på fritidsgruppen i Uppsala kommun säger att han visst har informerat klubben om detta och att man varit fullt medveten om Bällinges sista match.

- Det här har vi vetat i några veckor, att vi måste göra den här åtgärden för att rädda Studenternas fotbollsplan inför kommande säsong.

Varför kunde man inte vänta?

- Möjligheten för att konstgräs att etablera sig finns inte framme i november, och planen ska vara spelklar i april. Och då måste vi göra det så fort som möjligt. Det är inget alternativ att göra det efter Bälinges match.

Men i Bälinge har man känslan att det här aldrig hade hänt om det hade varit ett herrlag som skulle spela.

- Jag tror inte att exempelvis Uppsala basket skulle komma till Fyrishov och se att golvet var upprivet, eller att Almtuna skulle komma och se isen är borta när man ska spela sin sista hemmamatch för säsongen, det tror jag inte, säger Ing-Britt Lindgren.

Men att Uppsala kommun skulle vara ignoranta för att det är ett damlag, det håller inte Arne Wahlström med om:

- Absolut inte, vi älskar att flickorna håller på med idrott och gör massa insatser i ishallarna och på andra anläggningar för att underlätta. Och Bälinge är kommunens högst rankade lag, så det ligger inga sådana aspekter i det. Vi måste ha en bra plan för nästa säsong, det är det som är avgörande, säger Arne Wahlström.

Matchen kommer nu att spelas på Österängen istället.

Reporter:
Märta Hulth
marta.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".