Skutskär kan bli av med bandyplanen

Nästa höst riskerar Skutskärs bandy att stå utan plan, kommunen planerar att stänga den konstfrusna utomhusplanen på Skutskärs IP. Bakgrunden är bland annat de kostsamma investeringar som behövs göras.

Så bandyälskarna i Skutskär kan få det svårt framöver, vi hör ett mångårigt fan, Sören Sandström:

- Det känns ju naturligtvis tråkigt och ledsamt för oss som gillar att gå på bandy. Bandyn är viktig under vinterhalvåret,  det är den, säger han.

Den konstfrusna bandyplanen i Skutskär har varit omdiskuterad länge, men en stängning skulle slå hårt mot det traditionsrika bandylivet i Skutskär.

- Om dom fattar det här beslutet så är det förödande för föreningen, vi kan ju inte bedriva idrottsverksamhet samtidigt som vi sköter en anläggning, säger Kent Hockman som är ordförande i Skutskärs bandy.

Vilka drabbas om konstisen försvinner?

- Framförallt drabbas alla supportrarna, och sen vår ungdomsverksamhet.  Sen är det ju i så att i ett samhälle som Skutskär, det enda som skulle kunna nå en elitserieplats är bandyn.

Kommunalrådet och socialdemokraten Lars Skytt menar att kommunfullmäktige redan tidigare tagit beslut om att inte göra så stora investeringar som den nästan femtio år gamla bandyplanen kräver, investeringar som skulle gå på mellan sju och femton miljoner kronor:

- Och då är frågan, hur länge ska vi hålla den här anläggningen under armarna i det skick den är idag. Och sen blir det också varmare och varmare, och svårare att göra is. Och då har vi dragit slutsatserna att vi inte kan fortsätta så här.

Det ökande antalet inomhushallar i landet spelar också in, menar Lars Skytt.

Men Kent Hockman och hans förening kommer att göra allt för planen ska bli kvar. Det är ett märkligt beslut som, om det blir av, kommer ge eko, menar han:

- Att Skutskär som har så stora anor och var stora och också ha varit det på senare tid, skulle stå utan bana till nästa säsong, det skulle egendomligt i mångas ögon. Inte bara för oss i kommunen utan i hela bandy-sverige skulle jag tro.

3 december ska frågan tas upp.

Reportrar:
Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.sr
Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".