1 av 2
Ljusterapi i tropiskt miljörum för över 800 000 kronor.
2 av 2
Den största fakturan hamnade på 500 000 kr inklusive moms.

Dyr satsning på Östfora - 800 000 för tropiskt rum

I Upplandsnytts granskning av Östfora behandlingshem utanför Uppsala kan vi i dag berätta att ledningen för hemmet valt att satsa över 800 000 kronor av skattepengar på att inrätta ett tropiskt ljusterapirum för klienterna som vårdas på hemmet.

Rummet kommer bland annat att användas för vård av de klienter som har depressionssymptom - detta trots att det saknas vetenskapliga bevis för att ljusterapi har någon medicinsk effekt mot just depression. Östforachefen Ingeborg Höök försvarar satsningen.

- Eftersom det finns så lite forskning på verksamma vårdnadsinsatser för just den här utsatta klientgruppen så är detta rum väl värt att prova, säger behandlingshemmets chef Ingeborg Höök.

Över 800 000 kronor landar totalsumman på för den nybyggda ljusterapianläggningen som Östfora tänker använda i vården av bland annat de missbrukare som lider av depression.

Den här satsningen görs trots att det i en färsk forskningsrapport konstateras att det inte går att säga om ljusterapi verkligen fungerar för att behandla depressionspatienter. Professor Lisa Ekselius på Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av dem som författade rapporten.

- Resultatet av utvärderingen visar att vi varken kan bekräfta eller förkasta värdet av ljusbehandling, säger Lisa Ekselius.

Det finns alltså inga vetenskapliga bevis för att ljusterapi fungerar?

- Nej, det gör det inte.

På Akademiska sjukhuset valde man att lägga ner sitt ljusterapirum redan 2004, och detsamma har skett på flera håll i landet.

Upplandsnytt har vid ett tillfälle bett att få se Östforas nya tropiska ljusterapirum, men nekades tillträde. För att ta reda på vad som finns i rummet och vad det är som gjort att kostnaden blivit så hög begär vi först ut fakturorna som Östfora betalat till det företag som installerat utrustningen, Suntech. Därefter tar vi kontakt med Suntech och det visar sig att företagets koncept är mycket exklusivt. Ja, rentav världsunikt, enligt Ingemar Nilsson.

- Vi är ensamma i världen om detta. Vi erbjuder en exakt kopia av en badstrand på Mauritius. Exakt klimat, temperatur, luftfuktighet, solljus och sand, säger Ingemar Nilsson.

Ingeborg Höök förklarar:
- Det vi vet fungerar är att vara i en miljö med naturbilder och naturljud. Det skapar lugn och ro och en möjlighet att skapa en lugn atmosfär.

Är det försvarligt att satsa så mycket pengar av skattemedel för någonting som inte är vetenskapligt bevisat fungerar?

- Ja, det är i högsta grad försvarligt.

Finns det en skriftlig analys på hur stort behovet är just för Östforas klienter?

- Inte om du menar att du ska ha en specifik analys på just det rummet, säger Ingeborg Höök.

Institutionschefen Ingeborg Höök framhåller att ljusterapirummet inte enbart är avsett för missbrukare med depressioner, utan också för klienter med kronisk värk och psoriasis, och för att underlätta samtal med patienter.

- Vi vill skapa en positiv miljö för kontaktmannasamtal som ofta är komplexa och svåra. Vi hoppas att den här miljön ska bidra till dem, säger Ingeborg Höök.

______________________

Kontakta reportrarna
Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

KOSTNAD FÖR LJUSTERAPIRUMMET (Suntech och Ocab)

Solanläggning   500 000 kr
Projektering m.m.    73 650 kr
Interiör     85 625 kr
Div. arbeten   151 243 kr
__________________________
Summa   810 518 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".